Vianočné karamelové košíčky ♥




Kto má rád karamel? JA sa hlásim!
Karamel urobím aj deň-dva vopred. Vlastne možete ešte skôr, pretože v chladničke vydrží dlho. Dá použiť na palacinky, na obliatie bábovky, torty, či len tak si dať za lyžičku 👼. Postup je jednoduchý a hlavne praktický, keďže sa nezaprskáte, karamel sa nezrazí a nebudete mať z neho guče aj v hrnci a aj na vareške. Len guče za ušami aký bude dobrý 😋.


24 košíčkov o priemere približne 30mm
trvanie 1hod15min

INGREDIENCIE NA SLANÝ KARAMEL
200g kryštál cukor
  80g masla
    1 lyžička soli
120ml smotany

NA KRÉM
  50g bielej čokolády (ideálne na polevu, obačajná sa môže zraziť, použila som LIDL)
  80g slaného karamelu
150g arašidového masla
šťava a zrniečka s 1/2 granátového jablka

NA ČOKOLÁDU  
  50g mliečnej čokolády (opäť ideálne na polevu, použila som LIDL)
200g horká čokoláda 70% (použila som LIDL s kúskami karamelu)
1ČL kokosového oleja (používam extra panenský, ale môže byť aj obyčajný) 
24ks orechov


POSTUP - karamel
Všetky ingrediencie okrem smotany vložím do vyššieho hrnca s hrubším dnom a nechám bez miešania chvíľu variť na vyššom stupni. Buďte trpezliví, stojte pri tom, treba to kontrolovať. Zmes začné z okrajov tmavnúť, metličkou pomaly začnem premiešavať. Akonáhle z toho bude svetlohnedý krém, vlejem vlažnú smotanu a miešam. Nechám minútku-dve prevariť. Karamel sa bude zdať riedky, ale netreba sa obávať, nalejte ho do skla a dajte na noc do chladničky. Do rána z toho bude krásny tuhý krém. Ak budete chcieť karamelom napríklad poliať palacinky, stačí ho trochu zohriať a hneď je tekutý. 

POSTUP - šuhajdy

Bielu čokoládu zohrejeme vo vodnom kúpeli. Na váhu postavím misku, pridám ešte teplú čokoládu, potom karamel z chladničky, krásne sa roztopí a s čokoládou spojí. Potom navážim arašídové maslo, zamiešiam a vznikne krásny krém. Je celkom dosť hustý, a preto ho musíme zriediť šťavou z granátového jablka, aby sa nám dobre dával do košíkov. Ale nesmie byť príliš riedky, mal by byť o dosť hustejší od rozpustenej tmavá čokoláda. Na instagrame na mojom profile nájdete video, ako by mala približne hustota vyzerať. Mám rada aj zrniečka z jablka a preto ich tam zopár dám. Nie moc, ale sem-tam, aby vyvážili chuť so sladkým karamelom.

Obe tmavé čokolády nalámem a zohrievam vo vodnom kúpeli. Keď sú už roztopené, pridám kokosový olej, ktorý čokoládu prevonia a dodá lesk a premiešam.

Nachystám si 24 stredných košíkov, priemer približne 30mm. Najlepšie sa mi pracuje vždy s dvoma košíkmi, to znamená, že si nalejem do dvoch košíkov jednu lyžičku čokolády, potom približne 3 menšie lyžičky karamelovej plnky. Každú lyžičku plnky do čokolády vkladám na spodok, aby som videla, že čokoláda stále ostáva na kraji a pridávaním plnky ide hore - a teda tým vytvára okraj. Opäť do každého košíka nalejem jednu lyžičku čokolády a lyžičkou ju rozostriem po celej ploche. Na vrch hotového košíka položím kúsok vlašského orieška.

Takto pripravené košíčky dám do chladničky stuhnúť aspoň na 3 hodiny, no najlepšie na noc. Ak to chcete urýchliť, pomôže aj mraznička. Verím, že sa vám podaria a určite mi dajte vedieť ak ste ich robili tiež.

Komentáre