Mandľové mafinky s banánom ♥

Tento recept je inšpirovaný koláčikmi friands od mojej obľúbenej australskej kuchárky Anneky Manning. Z týchto ingrediencii budete mať pravdepodobne 14 mafiniek. Záleží od veľkosti vajíčok a množstva ovocia.



Potrebujeme:

6 bielkov izbovej teploty
185g rozpusteného a vychladnutého masla
1 banán
1/3 pohára mlieka
0 - 3 lyžice práškového cukru (každý podľa veľkosti svojich detí a ich chuti)
125g pomletých mandí
100g špaldovej múky
1 lyžička prášku do pečiva (bez fosfátov)
Štipka soli
150g mrazeného ovocia, maliny a čučoriedky (pri použití mandlovej drte, ktorá vznikne pri výrobe mandlového mlieka radšej použite čersrvé ovocie, aby mafinky neboli mokré)
30g bielej/horkej kvalitnej čokolády pokrájanej na malinké kúsky
Mandlové lupienky alebo kokos na posypanie


Predhrejte rúru na 200°C v bez horúceho vzduchu (ventilátor).

Rozpuste maslo a nechajte ho vychladnúť. 


Papierové alebo silikónové formičky vymažte štetcom, ktorý ste namočili do pripraveného masla.  
Do masla pridajte polku dobre rozpučeného banánu a zamiešajte na kašičku a vlejte vlažné mlieko.

Vyšľahajte bielky do peny. Pridajte všetky ingrediencie a opatrne vareškou miešajte. Kvôli ovociu nie je dobré aby to dlho stálo.

Hotové cesto rovnomerne rozdeľte do otvorov, netlačíme, aby cesto ostalo nadýchané. Do každej mafinky vložte kúsok čokolády a posypte mandľovými lupienkami alebo kokosom.

Pečieme 20 minút, alebo pokiaľ nebude špajľa zapichnutá do stredu mafinky suchá. Mafinky vyberieme na mriežku a necháme vychladnúť. Vydržia čerstvé v uzavretej krabičke aj 3 dni.


Vyskúšali ste už tento recept? Dajte mi vedieť ako sa mafinky podarili :)

Komentáre