Čučoriedkový kysnutý koláč ♥
Tento čučoriedkový koláčik je z kysnutého cesta a verím, že je ten pravý na takýto zimný víkend.
Priznám sa, že som kysnuté cesto robila prvýkrát. Som šťastná, že neskončil preto v koši :)
Navyše čučoriedky sú známe svojimi antioxidačnými účinkami, mám ich preto zopár vždy mrazených na zimu.
Ingrediencie
300 g polohrubej múky
2PL cukor kryštál
150 ml mlieko
1ks droždie
50 ml slnečnicový olej
1 ks vajíčko
štipka soli
1 kg čučoriedok
na posýpku:
4PL masla
8PL polohrubej múky
8PL cukru
Postup
Do misky dám múku, vyhĺbime jamku, kde nalejem vlažné mlieko, pridám cukor a rozmrvím celé droždie. Zakryjem utierkou a nechám kvások vykysnúť. Potom pridám ostatné suroviny na cesto a vareškou vymiešam, aby sa hmota spojila. Opäť zakryjem a nechám aspoň 10 minút pracovať. Potom už pôjde cesto veľmi ľahko vymiesiť. Znovu ho zakryjem a nechám ďalších 10 minút kysnúť.
Cesto si zdvojnásobí veľkosť a také ho preklopím na vymastený plech a namastenými rukami ho roztiahnem po plechu.
Cesto posypem čučoriedkami a na vrch nasypem posýpku. Takto pripravený koláč vložím do vopred vyhriatej rúry na 50 stupňov, rúru samozrejme vypnem a koláč necháme aspoň 15 minút dokysnúť.
Následne rúru zapnem na 180 stupňov, nechám vyhriať na požadovanú teplotu a pečiem asi 30 minút, kým okraje a posýpka nie sú zlaté.
Pre istotu môžem koláč skontrolovať tak, že ho zo spodnej strany nadvihnem nožíkom a pozriem, či je upečený.
Koláč podávame radšej po vychladnutí, nech nás nebolia brušká.
Dobrú chuť praje
Anabel
Komentáre
Zverejnenie komentára