Čučoriedkový kysnutý koláč ♥

Tento čučoriedkový koláčik je z kysnutého cesta a verím, že je ten pravý na takýto zimný víkend.
Priznám sa, že som kysnuté cesto robila prvýkrát. Som šťastná, že neskončil preto    v koši :)

Navyše čučoriedky sú známe svojimi antioxidačnými účinkami, mám ich preto zopár vždy mrazených na zimu.

Ingrediencie

300 g polohrubej múky
2PL cukor kryštál
150 ml mlieko
1ks droždie
50 ml slnečnicový olej
1 ks vajíčko
štipka soli
1 kg čučoriedok 

na posýpku:
4PL masla
8PL polohrubej múky
8PL cukru

Postup

Do misky dám múku, vyhĺbime jamku, kde nalejem vlažné mlieko, pridám cukor a rozmrvím celé droždie. Zakryjem utierkou a nechám kvások vykysnúť. Potom pridám ostatné suroviny na cesto a vareškou vymiešam, aby sa hmota spojila. Opäť zakryjem a nechám aspoň 10 minút pracovať. Potom už pôjde cesto veľmi ľahko vymiesiť. Znovu ho zakryjem a nechám ďalších 10 minút kysnúť. 

Cesto si zdvojnásobí veľkosť a také ho preklopím na vymastený plech a namastenými rukami ho roztiahnem po plechu.

Cesto posypem čučoriedkami a na vrch nasypem posýpku. Takto pripravený koláč vložím do vopred vyhriatej rúry na 50 stupňov, rúru samozrejme vypnem a koláč necháme aspoň 15 minút dokysnúť.

Následne rúru zapnem na 180 stupňov, nechám vyhriať na požadovanú teplotu a pečiem asi 30 minút, kým okraje a posýpka nie sú zlaté. 

Pre istotu  môžem koláč skontrolovať tak, že ho zo spodnej strany nadvihnem nožíkom a pozriem, či je upečený. 
Koláč podávame radšej po vychladnutí, nech nás nebolia brušká. 



Dobrú chuť praje
Anabel


Komentáre