Škvarkové placky ♥
Samotné škvarky moc doma neobľubujeme, ale placky z nich, jednoznačne stoja za to!
Najchutnejšie sú pripravené z domácich škrarkov, a nie kupovaných.
Dajú sa posypať makom, alebo sezamom. A sú výbornou pochúťkou k pivu!
Ingrediencie & Postup
35O g čerstvý škvarkov
25O ml mlieka
4 žĺtky
3 lyžice olivového oleja (alebo sádla)
kocka droždia (42 g)
lyžica krupicového cukru
1.5 lyžičky soli
Na potretie 2 žltky, hrubozrnná soľ a kmín
1
Do vlažného mlieka rozdrobím droždie, pridám cukor a nechám na teplom mieste niekoľko minút odstáť.
2
Pridám soľ, zamiešam, a v múke vytvorím priehlbinku na žĺtky, kvások a olej. Všetko spolu premiešam.
Polovicu škvarkov narežem na menšie kúsky, druhú polovicu rozmixujem priamo do cesta. Dôkladnem rozmiešam.
Cesto zľahka zaprášim hladkou múkou a nechám poriadne vysnúť na teplom mieste, mne stačilo hodinku. Testo behom kysnutia prikryjem utierkou.
4
Vykysnuté cesto vyklopím na dosku, vyvaľkám z neho tri menšie valce a z nich následne tvorím guličky, ktoré rukou (alebo menším hrnčekom) mačkám na placky.
5
Placky ukladám na plech s pečiacim papierom. Tupou stranou noža na plackách urobím mriežku, potriem žĺtkom, posypem kmínom a soľou. Nechám 10 minút ešte kysnúť na plechu, a potom pečiem na 160°C 25 minút dozlatista.
Dobrý deň :-)... Toto sú také pagáče bez prekladania?
OdpovedaťOdstrániťNerozumiem, čo s oškvarkami... mleté sa pomelú do cesta a čo tie, ktoré sa len posekajú?
Inak sú veľmi pekné, vyzerajú chutne! :-)
Dobrý deň Nigina, aj mleté aj posekané som pridávala do cesta.
Odstrániťnejlepší recept na škvarkové placky ,mohu jen doporučit:)) jsou super
OdpovedaťOdstrániť