Pikantný Guláš ♥
Chceme vedieť niečo o ňom? Guláš je charakteristické pastierske jedlo, ktoré si prisvojuje najmä maďarská kuchyňa, ale typické je aj v kuchyni chorvátskej, slovinskej, slovenskej, českej a rakúskej. Vo Viedni je dokonca reštaurácia s priliehavým názvom Gulaschmuseum, zameraná najmä na guláš, jednou z jej špecialít je napríklad aj Znojemský konský guláš, či guláš z kengury, čo u nás len tak nenájdete.
Na Slovensku sa konajú regionálne súťaže v jeho varení, a to v obci Podhorie pri Banskej Štievnici, kde sa každá z okolitých obcí predstavuje so svojim, určite skvelým, gulášom.
Ingrediencie pre osem jedákov
0,7 kg bravčové pliecko
2 plátky slaninky
4 stredné zemiačky
2 mrkvy
1 ks cibule
2 ks červenej papriky
lyžica oleja, alebo masti
jedna čili paprička, extra štipľavá
korenie, soľ
2 plátky slaninky
4 stredné zemiačky
2 mrkvy
1 ks cibule
2 ks červenej papriky
lyžica oleja, alebo masti
jedna čili paprička, extra štipľavá
korenie, soľ
Postup
1
Pripravím si všetky suroviny. Bravčové pliecko, slaninku a cibuľu, nakrájam na centimetrové kocky, cibuľku skôr nadrobno. A hravosti sa medze nekladú, z mrkvy kludne vytvorte srdiečka :)
2
Na panvicu pridám lyžicu oleja alebo masti, a upražím slaninku. Po chvíľke pridám nakrájané pliecko s nakrájanou cibuľkou a nechám 5 minút spoločne opekať. Zalejem 1,5 l vody, pridám dve lyžice soli, lyžičku mletého čierneho korenia, 2 lyžice mletej červenej papriky a varím až do zmäknutia mäsa.
3
Medzitým očistíme a nakrájam zemiačky, mrkvu, a takisto dve červené mäsité papriky. Ingrediencie pridám až keď je mäsko pekne mäkké. Podľa potreby prilejem ešte trochu vody a varím ďalších 10-15 minút do zmäknutia zemiačkov. Nakoniec pridám lyžicu majoránky, najlepšie rozmrvenej na prášok medzi pristami, prípadne neuškodí pretlačiť aj dva cesnaky alebo čili papričku. Už každý podľa seba a chutí svojej rodinky.
Prajem dobrú chuť :)
AČ
Komentáre
Zverejnenie komentára