Pikantný Guláš ♥

Síce nie kotlíkový, skôr teda "hrncový", ale verte mi, takisto požitok. Treba len vyskúšať. Čas na prípravu síce rovnako dlhý, ale ak sa s tým moc nebabráte a nachystáte ingrediencie svižne, tak to ostatné sa už varí naozaj samo. 
Chceme vedieť niečo o ňom? Guláš je charakteristické pastierske jedlo, ktoré si prisvojuje najmä maďarská kuchyňa, ale typické je aj v kuchyni chorvátskej, slovinskej, slovenskej, českej a rakúskej. Vo Viedni je dokonca reštaurácia s priliehavým názvom Gulaschmuseum, zameraná najmä na guláš, jednou z jej špecialít je napríklad aj Znojemský konský guláš, či guláš z kengury, čo u nás len tak nenájdete. 




Na Slovensku sa konajú regionálne súťaže v jeho varení, a to v obci Podhorie pri Banskej Štievnici, kde sa každá z okolitých obcí predstavuje so svojim, určite skvelým, gulášom.


Ingrediencie pre osem jedákov

0,7 kg bravčové pliecko
2 plátky slaninky
4 stredné zemiačky
2 mrkvy
1 ks cibule
2 ks červenej papriky
lyžica oleja, alebo masti
jedna čili paprička, extra štipľavá
korenie, soľ

Postup

1
Pripravím si všetky suroviny. Bravčové pliecko, slaninku a cibuľu, nakrájam na centimetrové kocky, cibuľku skôr nadrobno. A hravosti sa medze nekladú, z mrkvy kludne vytvorte srdiečka :)

2
Na panvicu pridám lyžicu oleja alebo masti, a upražím slaninku. Po chvíľke pridám nakrájané pliecko s nakrájanou cibuľkou a nechám 5 minút spoločne opekať. Zalejem 1,5 l vody, pridám dve lyžice soli, lyžičku mletého čierneho korenia, 2 lyžice mletej červenej papriky a varím až do zmäknutia mäsa.

3
Medzitým očistíme a nakrájam zemiačky, mrkvu, a takisto dve červené mäsité papriky. Ingrediencie pridám až keď je mäsko pekne  mäkké. Podľa potreby prilejem ešte trochu vody a varím ďalších 10-15 minút do zmäknutia zemiačkov. Nakoniec pridám lyžicu majoránky, najlepšie rozmrvenej na prášok medzi pristami, prípadne neuškodí pretlačiť aj dva cesnaky alebo čili papričku. Už každý podľa seba a chutí svojej rodinky.

Prajem dobrú chuť :)



Komentáre