Zimná karfiolová polievka ♥
Dnes si spravíme zimnú krémovú polievočku, ktorá zasýti a zahreje.
Možno nebudem sama, ale táto zelenina nebola mojou obľúbenou v mojom detstve. Vyhýbanie sa karfiolu zakaždým na sto metrov pre mňa znamenalo nikdy neokúsiť jeho chuť. Človek sa ale mení, a s ním aj jeho chute. Viac ako vyprážaný, ho teraz máme radi napríklad zapečený zo zemiačkami, či v zimnej krémovej polievke.
1 celý karfiol,
100 ml sladkej smotany,
lyžica masla,
lyžica hladkej múky,
soľ,muškátový oriešok,
mleté biele korenie,
soľ,muškátový oriešok,
mleté biele korenie,
malá kocka slaninky,
pečivo.
Postup:
1
Umyjem karfiol, ja ho dokonca dávam aj na hodinku do octovej vody, nech sa všetko, čo tam nemá byť vyplaví, a na chuti to tomu vôbec nevadí. Opláchnem, a porozdeľujem na pekné ružičky a stonky. Dám ho pomaly variť, najlepšie na pare. Keď sú ružičky mäkké, vyberiem ich a odložím na stranou chladnúť. Ostatné nechám ešte ďalej variť.
2
Pripravím si zápražku, z masla a múky. Kto nechce múku nemusí ju pridávať, pretože po pridaní smotany polievka tak či tak zhustne. Vznikne pekne hustá hmota, ktorú už okorením, teda pridám veľa muškátového orieška, trochu bieleho pepra, soľ, a dám chladnúť, najlepšie na balkón, kde mi zápražka po chvíli krásne zhustne.
3
Skontrolujem karfiol na platni, a ak je mäkký, rozmixujem ho na hladkú kašičku, do ktorej pridám zápražku. Ak je polievka ešte hustá, pridávam vodu, ktorú som použila pri varení karfiolu.
4
A v podstate sme už u konca, pretože všetko ostatné je na Vás. My sme si ju spravili poriadne sýtu, aby som nemusela v túto sobotu variť druhý chod :) Takže pridať chlebík, trošku chrumkavej slaninky na vrch malých ružičiek karfiolu.
Prajem dobrú chuť :)
Komentáre
Zverejnenie komentára