Zeleninový kuskus ♥

Opäť som sa vrátila dnes k nášmu veľmi obľúbenému kuskusu. Stačí sa len pozrieť akú máme doma zeleninku a dá sa čarovať. Kuskus je predsa tak neutrálna cestovina, že nasaje chuť každej, tej správnej chuti. 



Kuskus pochádza zo severnej Afriky a národy tohto regiónu majú dodnes vo zvyku vyrábať ho ručne. Gazdinky krupicu pokropia vodou a v prstoch šúľajú dovtedy, kým sa nezačnú vytvárať maličké guľôčky. Tie potom hodia do sitka a čo sa nepresype, znova pokropia vodou a šúľajú. Hotový kuskus poprášia trochou zvyšnej krupice, aby sa guľôčky na seba nelepili. Varia ich v pare v kuskusiérach, zvyčajne až trikrát po sebe, aby zostali ľahké a mäkké. My dnes dostaneme kuskus vyrobený vo fabrikách a predvarený, bez problémov aj v biokvalite. Stačí, keď ho podľa návodu zalejete vriacou vodou a zakrytý necháte desať minút napučať. A ako na to?


Kuskus premiešam s trochou olivového oleja. Dá sa zaliať aj vývarom, či bežným bujónom v kockách. Ja sa bujónu ale vyhýbam, obsahuje veľa glutamínu sodného, ktorý patrí medzi karcinogény. K nemu pridám, na čo máme práve chuť. 

Naposledy som robila kuskus s brokolicou  a feniklom. Brokolica ku kuskusu naozaj patrí, takže tú som uvarila aj dnes. Ďalej som pridala ešte cuketu, paradajky a paradajkový pretlak. A kto chce môže pridať trošku opraženej slaninky. Kuskus nechám zo zeleninkou ešte 15minút dôjsť, pokropím olivovým olejom a posypem stružlinkami parmezánu. 


Prajem dobrú chuť :-)





Komentáre