Kráľovský steak ♥
Na dnešný deň, sviatok troch kráľov, by sme si chceli vychutnať niečo kráľovské, niečo, čo nevaríme každý deň. Urobím steak.
Je slovo "steak" vôbec po slovensky? Alebo je to biftek?
V každom prípade musí byť kráľovsky upečený, čo znamená - nesmie byť suchý, a ani nie surový. Tak do toho :)
V každom prípade musí byť kráľovsky upečený, čo znamená - nesmie byť suchý, a ani nie surový. Tak do toho :)
S prípravou začínam už deň vopred, kedy si vyberiem z mrazničky čerstvé mäsko z mladého býka, hovorí sa, že je na bifteky najchutnejšie a naj šťavnatejšie.
1
Ingrediencie a príprava na biftekový zábal
- tymián
- olivový olej
- sójová omáčka
- soľ, čerstvo namleté čierne korenie
Nepíšem koľko čoho, celkom schválne, každý si dá toľko, aby mal dosť na svoj počet porcií. Ja určite v tomto prípade s korením nešetrím. Rozmrazené čerstvé mäsko, zo zadného, večer pred trochu prepichám, a všetko spolu dobre premiešam a premasírujem.
2
Ingrediencie a príprava vývaru
- koreňová zelenina
- cibuľa
- veľké čerstvé feferóny
Kedže som mala celkom veľkú porciu takéhoto mäska na vývar, vybrala som k tomu patrične aj veľkosť hrnca, a teda najväčší, aký doma máme, aby sa tam všetko zmestilo. Všetky ingrediencie dám doň a zalejem vodou. A hneď ráno, ešte v pyžame, zapínam :) Nechám prejsť varom, stíšim na dvojku, a nechám bublať aj 4 hodiny. Vývar použijem na pečenie bifteku a na prípravu omáčky z čierneho korenia. A čo ostane, naporcujem do fliaš, a jednoducho mrazím na "horšie časy". Celkom sa mi to osvedčilo.
3
Ingrediencie a príprava na biftek
- veľké čerstvé feferóny
- tymián
Vyberiem z chladničky pripravený zábal, a po jednom kúsku pokladám na rozohriatú panvicu. Z každej strany biftek opečiem, len tak, aby chytil krásnu farbu ako na grile. Takéto, už krásne kúsky položím do alobalu v pekáči, s tymiánom a feferónami, zabalím, a dám do vyhriatej rúry na 200°C na presných 20 minút piecť, z čoho posledných 5 minút ho pečiem odkrytý.
Poviem pravdu, že sa človek pri tom aj trošku zapotí, hlavne pri tom nakrojení už pri stole, či kuchárovi vyšiel výsledok taký, aký si predstavoval a chcel :)
Verím že sa to podarí všetkým, a prajem dobrú chuť!
Komentáre
Zverejnenie komentára