Silvestrovská kapustnica ♥

Silvestrovskú kapustnicu asi robíme všetci, ale každý trošku inak. Musím sa priznať, že sa polievky len učím, doma sme ich často nevarili, ale teraz sa ich neviem nabažiť. Či už ľahkých, ktoré sú výborným predjedlom, alebo sýtych, ako je táto lahodná Silvestrovská kapustnica.



Príprava polievky mi trvala asi 40 minút, ale potom sa už dovarí sama. Aspoň mám čas písať :-)
Tento recept budem kvôli prehľadnosti písať trošku v inom poradí ako zvyknem. 


Ingrediencie a postup na zápražku

- kocka slaninky, nie prerastenej
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 lyžica mletej červenej papriky

Zo slaninky sa mi rozpustí pekný tuk, na ktorom opražím múku. Stále miešam, až kým nemám hladkú, veľmi hustú hmotu. Pomaly dolievam horúcu vodu, aby som dostala peknú kašu, čím ďalej redšiu. Nechám chvíľu chladnúť a potom pridám lyžicu maďarskej červenej papriky. 

2

Ingrediencie a postup na prípravu polievky

- druhá kocka slaniny, teraz prerastenej
- veľká cibuľa
- cesnak
- hrnček kapustnice
- klobáska
- celé čierne korenie
- bobkový list
- soľ, štipka trstinového cukru

Vo veľkom hrnci si upražím druhú kocku slaninky s cibuľkou. Cesnakom nešetrím, mám asi 5 strúčikov rôznej veľkosti, polovicu z nich pretlačím, druhú polovicu nakrojím len na polovičky, pridám do hrnca a chvíľu všetko nechám pražiť. ...Prilievam kapusticu, takú fajne kyslú, a hlavne domácu! Keď sa trošku zohreje, pridám všetko ostatné, klobásku rozrezanú na polovicu, 10 guličiek čierneho korenia a bobkový list.

3

Ingrediencie a postup na ozajstnú kapustnicu

- 150 g kyslá kapusta
- hrnček sušených húb
- hrnček očistených zemiačkov na kocky
- štipka soli, majoránka


A teraz príde tá chvíľa, z ktorej začne byť kapustnica naozajstnou kapustnicou, a to pridaním týchto ďalších ingrediencií. Kto má rád, pridá kyslú pochúťkovú smotanu tesne pred podávaním.



Prajem dobrú chuť ♥

AČ  


Komentáre