Pečený býk na tymiáne ♥


Toto jedlo by podľa mňa malo naplniť obedové menu aspoň jednej z jesenných, alebo zimných nedelí. Nie je to úplne to typická kačka s červenou kapustou, ktorú robí rada moja babička, ale ja som sa pokúsila o niečo podobné. Doma som našla ešte zásobu z poslednej zabíjačky. 
A čím toto mäsko podlievať? JEDNOZNAČNE pivom!



Už len pri spomenutí kapusty na karameli sa mi zbiehajú slinky. 
Červená kapusta v surovom stave je nesmierne bohatá na vitamín C, no okrem neho obsahuje aj vápnik, draslík, železo, vitamíny B či provitamín A. Svojím zložením pozitívne ovplyvňuje činnosť srdca, skvele prečisťuje organizmus a reguluje trávenie. Šťava z čerstvej kapusty lieči žalúdočné vredy, dvanástnik a choroby hrubého čreva.
Menej známy je aj fakt, že kapusta svojim vysokým obsahom selénu pomáhá znižovat vysoký krvný tlak. Čistí naše telo od nežiaducich usadenín a prebytočných tukov, tým znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Ďalší, no nie príliš známy účinok kapusty je schopnosť ukľudniť náš nervový systém, čo môžeme využiť aj pri liečbe nespavosti, nervozity a napätia. Hlavne červenej kapuste s vysokým obsahem selénu se pripisuje blahodárný vplyv na naše libido a potenciu, plodnosť a produkciu spermatu. Ľudia trpiaci nedostatočnou funkciou štítnej žľázy by mali túto zeleninu taktiež zaradiť do svojho jedálníčka, pretože im pomôže s obnovou jej správnej funkcie. Ideálnou je aj pre ľudí s nadváhou, kapusta nás totiž vie nasýtiť a zároveň nám dodať množstvo zdraviu prospešných látok, pritom jej energetická hodnota je veľmi nízká (cca 22 kcal/100 g).
I keď dnes bežne konzumujeme kapustu skôr tepelne upravenú, najvyšší obsah zdraviu prospešných látok má samozrejme kapusta surová a kvasená.  

Ale späť k receptu.


Ingrediencie na mäso


(na 2 výdatné porcie)
0,5 kg hovädzieho mäsa na kocky
1 PL červenej papriky
cesnak
čerstvý tymián
pivo
soľ, čierne korenie

Ingrediencie na kapustu
500 g kvasená červená kapusta
2 stredné cibule
plátok slaninky
1 PL hnedého cukru


Postup

1
Umyté mäsko napichám cesnakom, posypem soľou, paprikou, čiernym korením a poriadne poroztieram, premiešam a odložím trošku odležať.

2
Vo veľkom hrnci na už opraženej slaninke opražím dve spomínané cibule nakrájané na kocky a pridám lyžicu cukru, nech sa príjemne skaramelizuje. Vložím vyžmýkanú červenú kapustu a postupne podlievam jej vlastnou šťavou. Ja som ďalej nekorenila, nesolila, ale v prípade, že použijete surovú kapustu, si to určite trošku korenia zažiada. Následne dusím a dusím na miernom plameni. Kapusty nikdy nie je dosť, takže schválne robím viac.
3
Na panvici si opražím dva plátky slaninky a spečiem mäsko z každej strany. Stačí chvíľu, ono sa stiahne a bude potom príjemne opečené. Následne ho poukladám na pekáč, pridám vetvičky tymiánu, podlejem troma deckami piva a dám piecť v rúre na 200°C. Po hodine pečenia podlejem opať deckom piva. Po ďalšej pol hodinke skontrolujem, a otočím na druhú stranu. A kedy je hotové? Jednoducho vtedy, keď sa do mäska dá ľahúčko pichnúť a rozpadá sa podľa vlákien.



My sme si pochutnali dnes, na štvrtú adventnú nedeľu. Verím, že ho vyskúšate aj vy, vrelo doporučujem.

Dobrú chuť :)


Komentáre