Biskupský chlebíček ♥


Vianočné sviatky podľa mňa patria k pokojným dňom v roku, k tým, počas ktorých sa viac usmievame, venujeme sa svojej rodine, a samozrejme, maškrtíme. Koláčiky sú vianočnou tradíciou, ktorá sa nesmie porušiť lenivosťou, čo dokonca diétou. Veď aké by to boli Vianoce bez vône týchto dobrôt?


Ingrediencie

20 g droždia 
120 ml teplého mlieka
3 PL práškového cukru + kocka cukru na kvások
1 vajíčko + 1 žĺtok
300 g polohrubej múky
120 g masla
1 sáčok vanilkového cukru
kôra a šťava z polky citrónu
štipka soli
100 ml mandlového likéra
100g mandlí

200g sušeného ovocia

Postup

1
Vopred si pripravím kvások, ktorý v miske nadrolím s kúskom mlieka, štipkou soli, kockou cukru, a dám ho na teplé miesto pracovať. 

2
Pripravím si sušené ovocie ktoré doma nájdem a nakrájam na kocky. Ja som našla sušené figy, marhule, brusnice a hrozienka. Nakrájanú zmes zalejem mandlovým likérom, trošku povarím, ale nie do varu, len aby to bolo teplé a nechám luhovať. Ovocie takto pekne zmäkne.

3
Zatiaľ si v miske preosejem múku, pridám cukor, vajíčko zo žĺtkom, pridám roztopené maslo, postrúham kôru z citrónu a z jeho polky vytlačím šťavu. Skontrolujem kvások a keď vidím že začal pracovať, vylejem ho do misky a cesto mixérom premiešam. Bude sa lepiť, ale akonáhle vidím, že z toho je jedna túhá zmes, pridám zmäknuté precedené ovocie, opražené mandle, aj s trochou likéru, pomúčim si dosku a trošku ho zapracujem ručne. Vytvarujem pekné cesto do guľky, dám ho opäť do misky, pomúčim, a nechám  nabobtnať. 

4
Po 30tich minútach vidím, že cesto dostalo dvojnásobný rozmer, takže ho môžem pekne rozdeliť do foriem. Ja mám tri malé, aby som každú z nich mohla pekne zabaliť ako výslužku. Baví ma to, a pečiem s radosťou. Hlavne keď sa môžeme s niekym podeliť. Veď Vianoce sú o tom. 

Prajem Vám, aby ste sa mali vždy s kým podeliť o tie Vaše najkrajšie chvíle a dobroty vo Vašom živote. A nie len cez Vianoce a Vianočné sviatky. 

Dobrú chuť praje

Komentáre