Knedle s hubovou omáčkou ♥
Priznám sa, že dnes som sa inšpirovala receptom od Dity, a teda receptom s jej denníka. Dita je mojím veľkým vzorom a rada sa od nej učím. Zaujal ma jej "houskový knedlík". Už tento český názov je krásny. Ešte som vlastne ho neskúšala, ale vôbec sa toho nebojím, pretože Dita varí všetko tak jednoducho. Čo ma potešilo je, že knedlík nie je kynutý, ale z rohlíkov. A hlavne, pripravené cesto sa tak "hňácalo"! Neviem tento výraz snáď ani preložiť, jednoducho to treba skúsiť a každý hneď pochopí :)
Ingrediencie na hubovú omáčku
čerstvé, alebo sušené huby
sladká smotana
1-2 lyžice hladkej múky
1-2 lyžice vínneho octu
cibuľa
maslo, olej
mletá rasca, biely peper, soľ
Ja som si vytiahla naše, tohtoročne nazbierané, huby z mrazničky a nechala chvíľu na teple postáť. Zatiaľ som nechala rozpustiť maslo s kvapkami oleja, orestovala som cibuľku a posypala štipkou mletej rasce. Po chvíli som pridala huby a na miernom ohni som ich nechala smažiť asi desať minút. Potom som ich osolila, aby pustili trochu vlastnej šťavy a dusila ďalších dvadsať minút úplne do mäkka. Zatiaľ čo sa hubky pekne dusia, vyšľahám si smotanu, zľahka pridám hladkú múku a zabalím. Zmes pridám do omáčky, ktorú už len stačí dochutiť peprom, octom či soľou.
4 rohlíky nakrájané na kocky
hrnček hrubej múky
hrnček mlieka
dve vajíčka
žĺtok a soľ
Nachystám si namočenú utierku do ktorej dám neskôr variť knedlík, trochu ju ale vymastím maslom, aby sa neprilepil. Všetky ingrediencie len ručne zmiešať v mise a zmes preklopiť na utierku. Knedlík vytvarujem, zabalím, zašnúrujem šnúrkou a dám variť z jednej aj druhej strany 20 minút. Po 40tich minútach ho vytiahnem, rozbalím z utierky, rozkrojím na pol a skontrolujem, či je dostatočne uvarený. Vyzerá božsky.
A už som prišla na to, ako by som preložila slovo "hňácat" - cesto úžasne mľaská! Určite ho budem robiť po dnešnom dni častejšie. Ďakujem Dita :)
Komentáre
Zverejnenie komentára