Kôprovečka ♥

Kôprovečka
Kôpor. Ideálny je čerstvý, práve preto ho dnes varím, mám ho totiž rovno zo záhradky. Ale aj sušená verzia, či zamrazený sú v pohode. Trochu som ale v rozpakoch z nasolených verzií, ktoré sa dajú nájsť v obchodoch. 


Potrebujeme:
  • 80g masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • môže, ale nemusí byť 1 dcl vývaru
  • voda, mlieko
  • sladká smotana na šlahanie
  • bobkový list a čierne korenie celé
  • citrón
  • nastrúhaný čerstvý chren
  • štipka soli a štipka trstinového cukru
  • a samozrejme čo? Kôpor :-)


Postup:

Na rozpálenú kvapku oleja a masla dáme dve poriadne lyžice múky a speníme. Pomaly pridáme najprv vodu, potom vývar, potom mlieko a prevaríme. Počas varenia šľaháme metličkou do zhustnutia. Následne pridáme bobkový list, korenie čierne a štipku hrubozrnej soli. Ja pridám aj dve lyžice nastrúhaného chrenu, radšej teda menej, nechcem aby omáčka bola ostrá. V podstate len ju chcem len trošku vylepšiť, veď hlavnou prísadou musí byť predsa kôpor. Prilejeme ešte veľký pohár vody a všetko povaríme aspoň 10 minút, občas miešajúc metličkou, aby sa nám múka neprichytila, či omáčka nevyvrela. 

Omáčku ochutíme niekoľkými guľôčkami nového aj čierneho korenia, dvomi-tromi lístkami bobkového listu. Teraz pridám štipku trstinového cukru.

Pridáme sladkú smotanu a povaríme ešte 5 minút, zmes tým pekne zhustne. Na záver príde na jemno nasekaný kôpor, hrubšie steblá vyhadzujeme, alebo necháme v omáčke vcelku prevariť a potom vyhodíme a ešte minútku povaríme. Do hotovej omáčky vytlačíme citrónovú šťavu a už bez varenia premiešame. Pred podávaním necháme aspoň pol hodinku postáť, najlepšie v chlade. A Skvelá a veľmi jednoduchá 'kôprovečka' je na svete.

Všetci milovníci omáčok, poďte sa podeliť o svoje poznatky. Samozrejme verzia bez párok, len tak s vajíčkom, je tiež na zváženie !

Prajem dobrú chuť.


Komentáre