Kuskus ♥

 Aj keď tak na prvý pohľad vyzerá, nie je to obilie ani žiadne iné zrno. Kuskus je cestovina. Vyrába sa z tvrdej pšenice, respektíve z jej krupice. V kombinácii so zeleninou je ľahkým pokrmom a keďže je dnes sviatok práce, tak som ho zvolila kvôli menej náročnej príprave. 



Kuskus pochádza zo severnej Afriky a národy tohto regiónu majú dodnes vo zvyku vyrábať ho ručne. Gazdinky krupicu pokropia vodou a v prstoch šúľajú dovtedy, kým sa nezačnú vytvárať maličké guľôčky. Tie potom hodia do sitka a čo sa nepresype, znova pokropia vodou a šúľajú. Hotový kuskus poprášia trochou zvyšnej krupice, aby sa guľôčky na seba nelepili. Varia ich v pare v kuskusiérach, zvyčajne až trikrát po sebe, aby zostali ľahké a mäkké. My dnes dostaneme kuskus vyrobený vo fabrikách a predvarený, bez problémov aj v biokvalite. Stačí, keď ho podľa návodu zalejete vriacou vodou a zakrytý necháte desať minút napučať. A ako na to?



Kuskus premiešam s trochou olivového oleja. Dá sa zaliať aj vývarom, či bežným bujónom v kockách. Ja sa bujónu ale vyhýbam, obsahuje veľa glutamínu sodného, ktorý patrí medzi karcinogény. K nemu pridám, na čo máme práve chuť. 

Tentokrát som na pare uvarila brokolicu, dve mrkvy a fenikel, pridala som hrubozrnú soľ a kurkumu. Kuskus nechám zo zeleninkou ešte 15minút dôjsť, pokropím olivovým olejom a posypem stružlinkami parmezánu. 

Dobrú chuť :-)

Komentáre