Koložvárska kapustička ♥
Koložvárska kapusta |
Toto jedlo sa u nás traduje od nepamäti, a myslím si, že každý ho pozná zo školskej jedálne. Volali sme ho koložvárska kapusta, aj keď v maďarskej kuchárskej knihe môžeme toto jedlo nájsť aj pod názvom "vrstvená kapusta". Samozrejme tentokrát recept nemáme zo školskej jedálne, ale vytiahla som ho s babičkinej knižnice. Musím uznať, že jej príprava je neporovnateľne chutnejšia.
Potrebujeme:
mleté bravčové mäso 500 g
kyslá kapusta 400 g
uvarená ryža
sladká smotana 150 g
cibuľa 2 ks
soľ, čierne korenie, mletá červená paprika
mleté bravčové mäso 500 g
kyslá kapusta 400 g
uvarená ryža
sladká smotana 150 g
cibuľa 2 ks
soľ, čierne korenie, mletá červená paprika
olej
Postup:
Postup:
Nachystáme si tri záklané zmesy, ktoré budeme do pripraveného pekáča vrstviť.
1
Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu, speníme a pridáme prepláchnuté mäso, ktoré narýchlo opražíme a následne krátko podusíme. Ku koncu dusenia, kto má rád, primieša pretlačený cesnak a lyžicu mletej papriky a odstavím.
2
Kvasenú kapustu precedíme a narežeme na menšie kúsky. V druhom hrnci si na oleji speníme cibuľu, pridáme kapustu, trocha podlejeme kapustnicou, mierne osolíme, a krátko podusíme.
3
Ryžu opražíme na oleji, osolíme, podlejeme vodou a uvaríme domäkka. Pekáč si vymastíme, a vrstvíme: ryža – mäso – kapusta. Celé prelejeme smotanou. Pečieme v trúbe na 180 °C prikryté alobalom asi hodinku, potom odokryjeme a necháme ešte ďalších 20 minút zapiecť.
ahoj..nevedela som že mleté mäso sa umýva..
OdpovedaťOdstrániťMäsko pred pomletím určite oplachujem, či už ho kupujem hockde, v mäsiarstve alebo obchode.
OdpovedaťOdstrániťAČ
To se jí s bramborem, když už je tam ta rýže?
OdpovedaťOdstrániťMilá Radka,
OdpovedaťOdstrániťuž som sa s stým veru stretla v jednej mojej obľúbenej reštaurácii, a odvtedy to tak robím aj ja! Koložvársku urobím šťavnatú a použijem málo ryže, vrelo odporúčam :)
Som vyucena kucharka ale prvy krat pocujem umyvat mlete maso.
OdpovedaťOdstrániťPani to myslela tak, ze pred pomletim maso umyje.... :)
Odstrániťne umývám mlété maso z vrchu protože kupované je od krve také jsem vyučená kuchařka.
OdpovedaťOdstrániťPokud si dáte rýži k masu, rozhodně nedělíte stravu.
OdpovedaťOdstrániť