Treska v syrovom obale ♥

Treska v syrovom obale
Dnes chcem na obed spraviť niečo menej kalorické, niečo ľahko stráviteľné, aby sme sa mohli po obede trošku hýbať. Spomenula som si, že mám v mrazničke tresku. Je to morská ryba, ktorá môže dorásť do veľkosti až dvoch metrov a hmotnosti až 90 kilogramov. Dokonca z jej pečene sa vyrába známy rybí olej a jej biele chutné mäsko je pripravované na rôzne spôsoby. Ja ju dnes obalím v syrovom sóse.

Potrebujeme

Ingrediencie Treska v syrovom obale
treska
maslo
citrón
smotana na varenie
strúhaný syr
rozmarín
provensálske korenie, soľ
príloha (zemiaky, šalát)


Príprava

1
Pripravíme si prílohu, keďže ryba patrí medzi rýchlo - stráviteľné jedlá, ja uprednostňujem zemiačky. Najradšej máme pečené v šupke. Je s nimi totiž najmenej roboty :-) Umyjem ich kefkou, osuším, položím na plech ukryté v alobale. Šupnem na hodinu do rúry. Po hodinke vyberieme, rozkrojíme na polovičky, posolíme, a necháme ešte 10 minút dopiecť na grile.

Pečené zemiaky v šupke
2
Kým sa zemiačky pečú, pripravíme si rybku. Rozmrazenú, očistenú, umytú a osušenú tresku rozrežeme na polovice, čiastočne vykostíme a nakrájame filé, asi 200 g na porciu. Filé osolíme hrubozrnou soľou, provensálskym korením a vložíme do jánskej misy. Na vrch každého filetu dám plátok masla a nastrúham kôru z citrónu. Jednoznačne s ňou nešetrím, čím viac, tým lepšie. Pripravené filé necháme oddychovať. 

3
Pripravím syrovú omáčku.Do menšieho kastrolíka dám roztopiť lyžičku masla, pridám smotanu, syr, štipku soli,  šťavu z polky citrónu a natrhaný rozmarín. Nechám prejsť varom a následne dám schladiť na balkón. Omáčka tak zhustne a nemusím pridávať ani štipku múky. 

Syrová omáčka
4
Vráťme sa späť k rybke. Vložíme ju piecť do pred - vyhriatej rúry. Asi po 20tich minútach ju vyberieme, pustí peknú štavu, ktorú tam nechám, a prilejem syrovú omáčku. Prepnem na gril a šup späť s treskou do rúry. Filetky po 10 až 15 minútach vyberiem. A vyzerali asi takto.  

Treska v syrovom obale
5
Pripravíme si ďalšiu prílohu, paradajkový šalát s feniklom. Očistíme paradajky, nakrájame na mesiačiky. Fenikel takisto očistíme, nakrájame na kolieska, pridáme zopár lístkov rozmarínu a štipku soli. 

Paradajkový šalát s feniklom

Mňa fenikel dnes veľmi nadchol, a s treskou je to podľa mňa výborná kombinácia. Po dnešnom dni som jeho novým, a veľkým fanúšikom. Prajem všetkým, ktorý si ho skúsia tiež, dobrú chuť !

Komentáre