Štrúdlik alla Vašek ♥
Jablkový závin |
Keďže som včera od svojej svokričky dostala za tašku jabĺčok, ktoré nie sú až tak na prvý pohľad vábivé na zakusnutie, vytiahla som tento jablkový recept na závin podľa receptu od našeho Václava. Áno, aj mužské pohlavie vie piecť sladké buchty, či záviny. A čo určite ocenňujem je, že cesto nie je z *esca, ale proste urobené po domácky. Všimla som si, že ostatné gazdinky tomuto cestu hovoria "falošné" cesto. Tak poďme na to.
Potrebujeme
300 g hladkej múky
štipka soli
lyžička octu
2 vajíčka
200 g nastrúhaného masla
6-8 jabĺčok
orechy
škorica, vanilínový cukor
citrón
1
Pripravíme si cesto. Preosejem múku, pridám štipku soli, ocot, nastrúham maslo a vypracujem cesto. Po vypracovaní pridám 1 vajíčko a decko vody. Opäť ho zapracujem a nechám aspoň pol hodinku v mrazničke. Po vybratí cesto rozdelím na dve časti - budeme mať dva záviny. Každú časť rozvalkám, ponaťahujem, a potrem plnkou.
2
Plnka. Nastrúhame si jabĺčka, pridáme posekané orechy, ja mám rada niečo medzi, nie na jemno, iba ich trošku šmahnem na mojom sekáčiku. Ďalej pridám šťavu z citróna a posypem vanilínovým cukrom.
3
Na cesto poukladáme jabĺčka. A ak sú veľmi šťavnaté, tak šťavu vymačkáme. Závin zavinieme, potrieme na plechu žĺtkom a pečieme v pred-ohriatej rúre na 180 stupňov približne 20-30 min. Samozrejme dozlatista.
fuh
OdpovedaťOdstrániťtak na toto mám fakt tento víkend chuť, aj keď nie je jablková sezóna, nejaká zabudnutá fľaša strúhaných jabĺk sa snáď v špajzi nájde. Drž palce Anabel