Dnešný objav feniklu ♥
![]() |
Semienka feniklu |
Každý určite pozná feniklový čaj pre deti na uvoľnenie vetrov, no málokto vie, že sa dá použiť aj inak. Fenikel je u nás podľa mňa neobjavená zelenina. Má jedinečnú chuť, trochu podobnú anízu a možno trochu kôpru. Semená feniklu obsahujú v sebe dve látky, ktoré spôsobujú túto neopakovateľnosť. Trans-etanol, ktorý chutí sladko, a fenchon, ktorý chutí horko.
Využitie
![]() |
Fenikel |
Fenikel je nielen chutný, ale aj liečivý. V ľudovom liečiteľstve sa používa na vyvolanie menštruácie a na podporu tvorby materského mlieka. Výťažky z feniklu majú dobré schopnosti bojovať proti baktériám, ako sú stafylokok či e.coli. Semená obsahujú draslík a horčík, ktorý znižuje vysoký tlak. Hľuza obsahuje vitamín C podporujúci imunitný systém a funguje aj ako antioxidant. Obsahuje aj vitamín B a vlákninu, ktorá pomáha pri prečistení čriev. Menej sú prítomné horčík, vápnik, železo a meď.
Z histórie
Fenikel pochádza zo Stredomoria. Podľa záznamov ho pestovali dominikánski mnísi sv. Gallena v Taliansku a odtiaľ sa dostal do zvyšku Európy i do celého sveta. Grécka mytológia hovorí o tom, že vedomosti poslali bohovia z Olympu na zem ľuďom vo feniklovej stonke naplnenej uhlím. Taliani si ho prisvojili ako národnú zeleninu. A práve odtiaľ pochádza celá kopa skvelých receptov.
Ako ho kúpiť?
Pri kúpe feniklu dbáme na to, aby bola hľuza pevná, bez preliačenín, či prasklín. Farba čerstvej hľuzy je biela alebo bledozelená, ak je tmavozelená, je už stará. Fenikel v plastovom obale vydrží v chladničke až 4 dni. Najlepšie je ho ale jesť ihneď, časom stráca chuť. Semienka treba udržiavať v tme a v uzavretej nádobke najviac 6 mesiacov.
Recepty
Opečený fenikel, Feniklový šalát s avokádom, Feniklovo-paradajková polievka, Letný paradajkovo - feniklový šalát....Tých možností je naozaj veľa. Ja som dnes začala letným šalátom, bol výborný aj v apríli :-)
Letný feniklový šalát |
Komentáre
Zverejnenie komentára