Burgundské hovädzie ragú ♥
Hovädzie ragú |
Tento receptík je typickým jedlom francúzskej kuchyne. Na prípravu potrebujeme minimálne 24 hodín, a to na dokonalé naloženie mäska plus ďalšie dve hodiny na pomaličké pečenie. Ale výsledok stojí jednoznačne za to !!!
1 kg hovädzie na roštenky
4 mrkvy
feferónky
aspoň 4 stonky rapíkatého celeru
7 šalotiek
hlavička cesnaku
údená slaninka
700 ml červeného sucháho vína (pinot noir, rulandské modré)
bylinky tymiánu, rapíkova vňať
3-4 bobkové listy
soľ, korenie
čajová lyžička hladkej múky
4 mrkvy
feferónky
aspoň 4 stonky rapíkatého celeru
7 šalotiek
hlavička cesnaku
údená slaninka
700 ml červeného sucháho vína (pinot noir, rulandské modré)
bylinky tymiánu, rapíkova vňať
3-4 bobkové listy
soľ, korenie
čajová lyžička hladkej múky
Príprava
1 Deň pred
Podávame horúce s bielym francúzskym pečivom.
Pokiaľ chceme burgundské v nedeľu na obed, tak v sobotu ráno si pripravíme mäsko. Pokrájame ho na väčšie kocky, očistíme cesnak z polovice hlávky, z byliniek si urobíme tzv. bouquet garni, t.j. kytička byliniek a bobkovy list. kto má rád rapikatý celer, prekrojí ho na menšie kusy kusy. Mäsko, cesnak a bouguet garni vložíme do hlbokej nádoby a zalejeme celým červeným vínom. Naozaj treba 700 ml. Prikryjeme a dáme do chladničky.

Príprava hovädzieho ragú - deň pred

2 Deň D
Na druhý deň ráno zlejeme tento nálev do hrnca, vyberieme bylinky, cesnak môže ostať v náleve. Mäsko osušíme. Na panvici rozohrejeme olej, mäsko poukladáme a opečieme ho z obidvoch strán. Z panvice ho preložíme do pripraveného kastrola s hrubými stenami (dá sa aj wok). Až v tomto momente mäsko posolíme a podlejeme trošku horúcou vodou. A šup s ním do rúry v alobale na min jednu hodinu.
Slaninku nakrájame na kocky, očistíme ostatné strúčky cesnaku, šalotku a mrkvu. Na panvici rozpražíme slaninku a pridáme mrkvu, cesnak a šalotku. Všetko aj s vypekom pridáme ku mäsku. Tiež posolíme a okoreníme, poprášime hladkou múkou a dáme znovu do rúry na ďalších minimálne 45 minút.
Pred vybratím si prevaríme vinný nálev v hrnčeku, a hneď ho vriaci vlejeme na mäsko. Keď je už mäkučké, pridáme bylinky a vybratý rapikatý celer z nálevu a necháme všetky chute trošku pracovať.
Podávame horúce s bielym francúzskym pečivom.
Komentáre
Zverejnenie komentára