Maková delikatesa ♥
Maková delikatesa |
Krehké cesto, a extrémne veľa maku. To je ono. Uveríte múdrosti našich predkov, že po maku sa vynikajúco spí a ešte lepšie sníva. Obalia sa všetky Vaše nervy a zmysly. Proste delikatesa pre duševnú a telesnú pohodu.
Omamné účinky maku sú známe už od doby antiky, veď kvet maku bol zasvätený gréckemu bohu spánku, Hypnovi.
Kto chce teda z maku vymámiť všetky tajomné sily, môže sa o to pokúsiť s touto makovou delikatesou, pretože ja Vám poviem, ako na to :-)
Ingrediencie maslové cesto |
- 250 g hladkej múky
- 2 lyžice práškového cukru
- 170 g masla
- 1 vajíčko
Maslové cesto |
Osiatu múku zmiešame s cukrom a pridáme plátky masla. Pridáme vajíčko, ručne vypracujeme cesto. Pokiaľ náhodou nám cesto nedrží, pridáme lyžičku-dve mlieka. Súdržnosť cesta závisí na kvalite múky.
a necháme aspoň 30 minút v chlade odpočívať. Ja dám najprv na 15 minút do mrazničky. Ale kto chce, môže si kúpiť aj cesto hotové, v dnešnej dobe sa dá kúpiť hádam úplne všetko. Okrem lásky a zdravia samozrejme, tú len tak niekde v obchode nenájdete. Ideme na náplň.
Maková náplň
Ingrediencie na makovú náplň |
- 200 g maku
- hrnček práškového cukr
- 1/2 hrnčeka mlieka
- višne a 1/2 hrnčeka ich šťava
- nasekané mandle
- citrón
- 2 vajíčka (stačí aj 1)
Mak sa dá použiť mletý či nemletý. Ja však vždy ocením radšej čerstvo mletý. Mak vysypeme do väčšieho hrnca, zalejeme mliekom a vodou z višní, vody musí byť ale len toľko, aby sa mak navlhčil, ale aby nebol úplne tekutý. Privedieme k varu a odstavíme. Necháme odpočinúť, zatiaľ sa mak nasaje mlieka a náplň získa hustejšiu konzistenciu. Do teplej makovej náplne pridáme nahrubo nasekané mandle, nastrúhame citrónovú kôru a pridáme aj jeho šťavu. Keď trochu náplň vychladne, pridáme vajíčko, a ako posledné "zabalíme" višne.
Maková náplň |
Vykrajované kvietky |
Pečenie maková delikatesa |
Nachystáme si kruhovú formu. Ak použijeme papier na pečenie, je to absolútne bez práce a koláč sa tak bude lepšie vyberať z formy. Vyberieme si z chladničky maslové cesto a rozdelíme ho na tri časti:
1
Z prvej časti spravíme spodný kruh, pekne prstami mačkáme po celom obvode.
2
Z druhej časti mačkáme steny, a tretiu zatiaľ dáme stranou. Makovú náplň nalejeme na koláčové cesto a rozhrnieme do všetkých strán. Okraje cesta zarovnáme po výšku makovej plnky.
3
A už nám chýba iba dokončenie vrchnej vrstvy. Táto časť ma baví najviac, pretože týmto krokom môžeme spraviť zakaždým iný koláč, a vyzerá to tak slávnostne :-)
Pečieme v pred-ohriatej rúre približne 45 minút, ja som dala na 180°C. A už len kontrolujeme ...
A tomu, komu ostane ešte kúsok cesta, ako mne dnes, môže takisto pustiť fantáziu našpacír a povykrajovať milé a chutné ozdôbky rôzneho tvaru či chuti.
Linecké koláčiky |
Vyzerá to úžasne, ukladám :-)
OdpovedaťOdstrániť