Maková delikatesa ♥

Maková delikatesa

Krehké cesto, a extrémne veľa maku. To je ono. Uveríte múdrosti našich predkov, že po maku sa vynikajúco spí a ešte lepšie sníva. Obalia sa všetky Vaše nervy a zmysly. Proste delikatesa pre duševnú a telesnú pohodu.

Omamné účinky maku sú známe už od doby antiky, veď kvet maku bol zasvätený gréckemu bohu spánku, Hypnovi.


Kto chce teda z maku vymámiť všetky tajomné sily, môže sa o to pokúsiť s touto makovou delikatesou, pretože ja Vám poviem, ako na to :-)



Ingrediencie maslové cesto
              Na cesto potrebujem
            • 250 g hladkej múky
            • 2 lyžice práškového cukru
            • 170 g masla
            • 1 vajíčko




Maslové cesto
Osiatu múku zmiešame s cukrom a pridáme plátky masla. Pridáme vajíčko, ručne vypracujeme cesto. Pokiaľ náhodou nám cesto nedrží, pridáme lyžičku-dve mlieka. Súdržnosť cesta závisí na kvalite múky. 
Hotové cesto zvrchu pomúčime 
a necháme aspoň 30 minút v chlade odpočívať. Ja dám najprv na 15 minút do mrazničky. Ale kto chce, môže si kúpiť aj cesto hotové, v dnešnej dobe sa dá kúpiť hádam úplne všetko. Okrem lásky a zdravia samozrejme, tú len tak niekde v obchode nenájdete. Ideme na náplň.

Maková náplň
Ingrediencie na makovú náplň

  • 200 g maku
  • hrnček práškového cukr
  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • višne a 1/2 hrnčeka ich šťava
  • nasekané mandle
  • citrón
  • 2 vajíčka (stačí aj 1)


Mak sa dá použiť mletý či nemletý. Ja však vždy ocením radšej čerstvo mletý. Mak vysypeme do väčšieho hrnca, zalejeme mliekom a vodou z višní, vody musí byť ale len toľko, aby sa mak navlhčil, ale aby nebol úplne tekutý. Privedieme k varu a odstavíme. Necháme odpočinúť, zatiaľ sa mak nasaje mlieka a náplň získa hustejšiu konzistenciu. Do teplej makovej náplne pridáme nahrubo nasekané mandle, nastrúhame citrónovú kôru a pridáme aj jeho šťavu. Keď trochu náplň vychladne, pridáme vajíčko, a ako posledné "zabalíme" višne.

Maková náplň

Vykrajované kvietky


Pečenie maková delikatesa

Nachystáme si kruhovú formu. Ak použijeme papier na pečenie, je to absolútne bez práce a koláč sa tak bude lepšie vyberať z formy. Vyberieme si z chladničky maslové cesto a rozdelíme ho na tri časti: 

1
Z prvej časti spravíme spodný kruh, pekne prstami mačkáme po celom obvode. 

2
Z druhej časti mačkáme steny, a tretiu zatiaľ dáme stranou. Makovú náplň nalejeme na koláčové cesto a rozhrnieme do všetkých strán. Okraje cesta zarovnáme po výšku makovej plnky. 

3
A už nám chýba iba dokončenie vrchnej vrstvy. Táto časť ma baví najviac, pretože týmto krokom môžeme spraviť zakaždým iný koláč, a vyzerá to tak slávnostne :-) 


Pečieme v pred-ohriatej rúre približne 45 minút, ja som dala na 180°C. A už len kontrolujeme ...



A tomu, komu ostane ešte kúsok cesta, ako mne dnes, môže takisto pustiť fantáziu našpacír a povykrajovať milé a chutné ozdôbky rôzneho tvaru či chuti.



Linecké koláčiky






Komentáre

Zverejnenie komentára