Škvarkové placky ♥


Samotné škvarky moc doma neobľubujeme, ale placky z nich, jednoznačne stoja za to!

Najchutnejšie sú pripravené z domácich škrarkov, a nie kupovaných.

Dajú sa posypať makom, alebo sezamom. A sú výbornou pochúťkou k pivu!


Ingrediencie & Postup

5OO g hladkej múky
35O g čerstvý škvarkov
25O ml mlieka
4 žĺtky
3 lyžice olivového oleja (alebo sádla)
kocka droždia (42 g)
lyžica krupicového cukru
1.5 lyžičky soli

Na potretie 2 žltky, hrubozrnná soľ a kmín

1
Do vlažného mlieka rozdrobím droždie, pridám cukor a nechám na teplom mieste niekoľko minút odstáť.

2
Pridám soľ, zamiešam, a v múke vytvorím priehlbinku na žĺtky, kvások a olej. Všetko spolu premiešam. 

 3
Polovicu škvarkov narežem na menšie kúsky, druhú polovicu rozmixujem priamo do cesta. Dôkladnem rozmiešam. 
Cesto zľahka zaprášim hladkou múkou a nechám poriadne vysnúť na teplom mieste, mne stačilo hodinku. Testo behom kysnutia prikryjem utierkou. 

4
Vykysnuté cesto vyklopím na dosku, vyvaľkám z neho tri menšie valce a z nich následne tvorím guličky, ktoré rukou (alebo menším hrnčekom) mačkám na placky. 


 5
Placky ukladám na plech s pečiacim papierom. Tupou stranou noža na plackách urobím mriežku, potriem žĺtkom, posypem kmínom a soľou. Nechám 10 minút ešte kysnúť na plechu, a potom pečiem na 160°C 25 minút dozlatista.
 





Komentáre

  1. Dobrý deň :-)... Toto sú také pagáče bez prekladania?
    Nerozumiem, čo s oškvarkami... mleté sa pomelú do cesta a čo tie, ktoré sa len posekajú?
    Inak sú veľmi pekné, vyzerajú chutne! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň Nigina, aj mleté aj posekané som pridávala do cesta.

      Odstrániť
  2. nejlepší recept na škvarkové placky ,mohu jen doporučit:)) jsou super

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára