Grilované sójové bôby ♥
Grilované sójové bôby s fazuľkou |
Dnes nám je dopriané pekné teplúčko, teplomer ukazuje dobre že nie 40°C, preto dnes volím niečo rýchle, aby som sa pri tom sporáku neuvarila tiež. Našla som doma sóju, bôby. Ešte som ich takéto samé neskúšala, ale uvedomujem si, že ich vydávam veľmi často, na obaloch potravín ako sójový lecitín najčastejšie, potom asi v pečive, kde mi veľmi chutia. Určite ich pridávajú výrobcovia do mäska a párkov. Sója je aj jeden z ôsmych alergénov, takže nezávidím tým, ktorí sóju nemôžu.
Ingrediencie
- sójové bôby
- čerstvé alebo aj mrazené fazuľky
- pasírovaný paradajkový pretlak
- sójová omáčka
- malá cibuľka
- kúsok slaninky
- sušená bazalka, soľ
- zopár stružliniek parmezánu na ozdobu
Postup
Bôby prepláchnem, preberiem, a nechám cez noc napučať vo vode. Vody dám dvakrát toľko, ako mám bôbov.
Na druhý deň ich na pol hodinku povarím. Zatiaľ si opražím kúsok slaninky s cibuľkou, pridám fazuľky, pridám precedené bôby a chvíľu opražím. Túto zmes dám na pekáč a šup na pol hodinku do rúry. Zatiaľčo bôby v rúre pekne mäknú, prichystám si z bôbovej vody zápražku, kde pridám lyžicu sójovej omáčky, paradajkový pretlak, sušenú bazalku a štipku soli. Po pol hodinky bôby vyberiem, premiešam s omáčkou a dám ešte na 20 min na gril.
A čo ako prílohu? Ja som dnes uvarila ryžu s kurkumou, ale viem si predstaviť to spapať len s toastom, alebo špagetami.
Sójové bôby |
Táto rastlina ma zaujala, preto ešte teda niečo o nej..
Sójové bôby patria medzi významné poľnohospodárske plodiny. Najväčšími producentmi sú USA, Brazília a Argentína. Tieto sójové bôby obsahujú veľa proteínov s vysokou biologickou hodnotou, a preto sú považované za dôležitý nutrient. Proteinové zastúpenie v suchom sójovom semene je okolo 35 %.
Ja som si ju začala tiež všímať až teraz, a celkom som si ju obľúbila. Verím že bude chutiť aj ostatným.
Komentáre
Zverejnenie komentára