Veľkonočný zapekaný karfiol ♥

Veľkonočný zapekaný karfiol
Zaujímavými „karfiolovými“ číslami sú 105 – toľko totiž obsahuje kilojoulov v 100 gramov tejto výnimočnej zeleniny. Vitamínu C v sebe skrýva viac ako pomaranč. Už dvesto gramov karfiolu dokáže pokryť celodennú dávku tohto vitamínu, ďalej okrem iného obsahuje draslík, kyselinu listovú, meď, jód, flór, vitamín H, B5, molybdén, vápnik, železo a tiež vlákninu. Vďaka vymenovaným vitamínom je karfiol účinný v liečbe močového traktu a obličiek, možno ním prejsť cez rozum skleróze a taktiež rakovine. Karfiol sa totiž považuje za najlepšiu prevenciu rakoviny hrubého čreva.

Podporuje tiež funkciu kĺbov a šliach, spomaľuje vypadávanie vlasov, spevňuje nechty, hojí zápaly pokožky, pomáha regenerovať sliznicu čriev, stimuluje rast a regeneráciu buniek, podnecuje krvotvorbu, zabezpečuje optimálne zásobovanie buniek živinami, podporuje imunitný systém, pomáha predchádzať infekciám a navyše aj znižuje krvný tlak.

Blahodárne účinky karfiolu

Sama som prekvapená, čo ten náš karfiol všetko dokáže. Je úžasný. A keďže sa na Veľký piatok trochu pôstime, je to ideálny nápad čo variť na dnešný obed. Áno, karfiol je zdravý a diétny, nečakajte však, že zasýti na dlho.

Potrebujeme


Ingrediencie zapekaný karfiol 
menší karfiol 
5 zemiakov
100 g smotany
rasca celá
cesnak
vajíčka
plátok masla, asi 30g
100g strúhaného syra
soľ, jarná cibuľka


Príprava

1
Karfiol a zemiaky

Surový umytý karfiol rozsekáme na drobno, ja karifol dokonca predtým namočím do octovej vody, minimálne na hodinku, ale kludne aj deň vopred, kvôli chuti a možným chrobáčikom vo vnútri. Očistené surové zemiaky nasekáme na čo najmenšie plátky. 
A nevidím dôvod tieto dve veci pred-várať, veď pečením sa to uvarí samoa je to aj chrumkavejšie a chutnejšie. Ak sú zemiaky naozaj tenučké, tak pripomínajú chipsy.

2
Zo všetkých ostatných surovín spravíme mix. Jarnú cibuľku nasekáme nadrobno, pridáme syr, pretlačený cesnak, celú rascu trochu podrtíme v mažiari, aby pustila tu úžasnú vôňu, pridáme smotanu, vajíčka, a maslo v izbovej teplote tak, aby sa nám nezrazilo. Kto chce a nepôsti sa, môže si pridať 100g šunky, kúsok údeného či slaninky.

Vyklopíme do zapekacej misky vymazanej maslom, zakryjeme alobalom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov, pečiem dohromady takú hodinku, posledných 15 minút bez alobalu. Zemiačky pustia celkom vodu, ale to vôbec nevadí, behom týchto posledných 15 minút sa to všetko vyparí. 

Prajeme dobrú chuť a príjemný zvyšok Veľkonočných sviatkov v kruhu rodiny a priateľov :-)




Komentáre